Економіка

В Україні рекордно подешевшали яблука

Ціни на вітчизняні яблука в Україні зменшилися щонайменше в півтора рази, і, за даними Інфо.shuvar, досягли найнижчого показника за останні п’ять років.

Так, на оптовому ринку Шувар (м. Львів) популярні сорти яблук продаються по 10-15 грн/кг, тоді як в перший день осені ціна на них становила 18-20 грн/кг.

«Є два фактори, які вплинули на таке різке падіння ціни: хороший урожай яблук і досить висока ціна на старті сезону», — розповідає керівник департаменту Аналітика оптового ринку Шувар Тетяна Гетьман.

За її словами, зараз українські аграрії збирають осінні сорти яблук, які мають невеликий термін зберігання, тому пропозиція збільшується, а ціни знижуються.

Водночас у попередні п’ять років в цей період яблука продавалися за ціною 8-10 грн/кг. Винятком був 2018 рік, коли яблука на Шуварі продавалися по 4-5 грн кг.

Аналітики ринку Шувар не відкидають, що ціни на яблука в цьому сезоні можуть бути нижчими. Водночас ситуація на ринку імпортних фруктів може підтримати ціни української продукції.

Раніше повідомлялося, що в Україні два місяці поспіль знижуються ціни. Найбільше в серпні подешевшали овочі — на 13,5% і фрукти — на 8,4%.

Як повідомлялося, в липні темпи зростання споживчих цін в Україні знизилися на 0,6% в порівнянні з червнем. Продукти харчування за липень подешевшали на 1,5%.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net