Соціум

В Україні скасували пенсійний збір під час першої купівлі житла

Кабінет Міністрів схвалив скасування пенсійного збору під час першої купівлі житла. Таке рішення уряд прийняв на засіданні, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у своєму Telegram-каналі.

«Українці повинні отримати можливість купувати житло за доступними цінами. Сьогоднішнім рішенням уряд визначив порядок звільнення від сплати пенсійного збору громадян, які придбають житло вперше або перебувають у черзі на отримання житла», — розповів Шмигаль.

За словами прем’єра, це знизить витрати на купівлю житла. Крім того, Кабмін продовжує працювати над зниженням іпотечних ставок.

«Уже зараз є пропозиції, як і обіцяв президент України, 10% і нижче для іпотеки», — зазначив Шмигаль.

Як відомо, раніше під час оформлення у нотаріуса договору купівлі-продажу покупець квартири або будинку платив збір до Пенсійного фонду в розмірі 1% від вартості нерухомості.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявляв, що українці повинні мати можливість придбати житло в кредит під доступні відсотки — хоча б під 10% річних, так як існуючі досі банківські ставки за іпотекою «просто непідйомні» для багатьох сімей.

Але пізніше в Мінфіні пояснили, чому іпотеки під 10% поки не буде, назвавши це досяжною метою в майбутньому.

Також президент наклав вето на прийнятий Верховною Радою закон про мораторій на стягнення майна громадян, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті.