Економіка

В Україні ввели в експлуатацію надглибоку газову свердловину

У Полтавській області завершили буріння надглибокої (6 040 м) свердловини №58 на Комишнянському родовищі. Про це напередодні повідомила компанія Укргазвидобування.

Зазначається, що на глибині 6 040 м отримано значний приплив вуглеводнів — понад 170 тис. кубометрів газу на добу.

Комишнянське родовище є складним за геологічною будовою і визначається глибоким заляганням продуктивних горизонтів. Його запаси становлять близько 8 млрд кубометрів газу. Протягом року було завершено буріння трьох глибоких свердловин на цьому родовищі, останньою з яких є №58.

«На глибинах понад 5 тисяч метрів Україна має значний потенціал з видобутку вуглеводнів. Тому ми розглядаємо глибокі горизонти як один із стратегічних напрямків для пошуку нових покладів і нарощування запасів газу. Однак буріння свердловин на великих глибинах пов’язане з підвищеними ризиками: як геолого-технічними, так і економічними», — зазначив директор дивізіону Нафтогаз Розвідка та Видобуток Олександр Романюк.

Буріння свердловини виконували силами власного бурового підрядника Укрбургаз з використанням нового бурового верстата китайського виробництва HongHua, придбаного в 2018 році. Пробурили нову свердловину на 41 добу швидше, ніж планувалося.

Комишнянське родовище перебуває в активній стадії розробки. Тут ведеться буріння ще однієї нової свердловини, в планах на найближчі півроку — ще дві.

Комишнянське газоконденсатне родовище розташоване в Миргородському районі Полтавської області. Його відкрили в 1984 році і ввели в експлуатацію в 1995 році.

У 2018 році на родовищі провели сейсморозвідувальні 3D дослідження. Зараз нафто-сервісна компанія Schlumberger здійснює обробку та інтерпретацію отриманих даних.

Зараз на родовищі експлуатується 11 свердловин, добовий відбір з яких становить близько 1 млн кубометрів газу.

Раніше повідомлялося, що Нафтогаз підготував 10-річну стратегію щодо нарощування видобутку газу. Вона отримала назву Тризуб.

За даними Нафтогазу, за 2019 рік видобуток газу в Україні впав на 1,4% — до 20,7 млрд кубометрів.