Соціум

В Україні з’явився чат-бот «Медсестра Іванка»

Відтепер перевірити медичні засоби, які закупила будь-яка лікарня в Україні, можна через чат-бот «Медсестра Іванка». Його запустила громадська організація «Антикорупційний штаб». Мета чат-боту — допомагати українцям виявляти корупцію в медичних установах. Про це повідомляє hromadske.

«Лікарні витрачають мільйони гривень на медичні товари та послуги для боротьби з COVID-19. Часто ці кошти витрачаються неефективно, або ж хворі не отримують безкоштовне лікування, за яке держава вже заплатила. Тому, якщо лікарі стверджують, що в медустанові немає необхідних ліків або масок — кожен може перевірити цю інформацію через чат-бот і поскаржитися на корупцію», — зазначив виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик.

За словами Миткалика, «Медсестра Іванка» дає можливість:

підписатися на будь-яку лікарню і отримувати оновлення щодо її закупівель;
залишити скаргу або повідомлення про корупцію в медичній установі;
подивитися статистику захворюваності в будь-якому куточку України;
дізнатися про товари, які закуповують лікарні України та їхні ціни;
ознайомитися з іншими інструментами Антикорупційного штабу.

Бот працює в Telegram і Viber.

Антикорупційний штаб — громадська організація, створена в 2014 році. Вона розробляє цифрові інструменти для контролю прозорості та ефективності роботи органів місцевої влади. Інструмент створений завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні.

Нагадаємо, Україна введе нові цифрові інструменти в боротьбі з епідемією коронавірусу. У кожній опорній лікарні з’явиться відповідальний за актуальну інформацію щодо числа заражених коронавірусом, госпіталізованих, число ліжко-місць.