Аналітика

В Україні зросли ціни на житло

У липні — вересні 2020 року в Україні ціни на первинному ринку житла зросли на 7,7%, а на вторинному ринку — на 10,6%, порівняно з аналогічним періодом 2019 року. Про це свідчать дані Держстату.

Найбільше зростання цін на первинному ринку житла в третьому кварталі спостерігається на однокімнатні квартири (на 9,3%) і трикімнатні (8,1%), тоді як двокімнатні подорожчали на 5,9%.

При цьому на вторинному ринку найбільше зросли ціни на однокімнатні квартири (на 11,9%) і двокімнатні (11,2%), при цьому трикімнатні подорожчали на 8,5%.

Держстат додає, що у звітний період зростання цін на житло сповільнилося на первинному ринку і прискорилося на вторинному. Зокрема, на первинному ринку ціни на житло зросли на 1,2%, порівняно з другим кварталом 2020 року: (на 2% на трикімнатні, на 1,6 на однокімнатні та на 0,5% на двокімнатні квартири). При цьому в другому кварталі до першого зростання прискорилося на 1,8%. На вторинному ринку в третьому кварталі 2020 року, порівняно з другим, ціни на житло зросли на 2,4% (на 3,1% на двокімнатні квартири, на 2,6% — на трикімнатні, на 1,1% — на однокімнатні), тоді як до першого кварталу вони зросли на 1,5%.

Відзначається, що показники наведені без урахування тимчасово непідконтрольних територій Криму і Севастополя, а також Донецької та Луганської областей.

Нагадаємо, що раніше Київ потрапив у топ-список міст світу, з бурхливим зростанням ціни на житло. Протягом минулого року ціна на нерухомість у Києві зросла більш ніж на 11%, що забезпечило місту 11 місце серед 150 міст світу.

Також повідомлялося, що Кабмін готує нову програму іпотечних кредитів. Надавати іпотечні кредити і також надавати фінансовий лізинг, кредит буде нова структура, повідомив глава Мінфіну.