Економіка

В Україну почала надходити нафта для Білорусі

Білорусь почала закуповувати нафту в Азербайджану, яку транспортуватимуть українським нафтопроводом.

У порт Південний прибув перший танкер з азербайджанською нафтою, яку поставлять по трубопроводу в Білорусь. Про це повідомляє Укртранснафта в Facebook.

«Укртранснафта почала прийом у МНТ Південний першого танкера з легкою нафтою сорту Azeri Light обсягом 90 тис. тонн для її подальшого транспортування по нафтопроводу Одеса — Броди і однієї з двох ниток нафтопроводу Дружба в напрямку НПЗ Білорусі», — сказано в повідомленні.

Надання послуг з транспортування нафти в Білорусь здійснюється в рамках договору між Укртранснафтою і BNK (UK) Limited (Великобританія), яка є дочірньою компанією ЗАТ Білоруська нафтова компанія.

Договір діє до кінця 2020 року і передбачає перекачування нафти по нафтопроводу Одеса — Броди і однієї гілки магістрального нафтопроводу Дружба до Мозирського НПЗ.

«Забезпечення транзиту нафти до Мозирського НПЗ дозволить підвищити рівень завантаження нафтотранспортної системи України», — відзначили в компанії.

Також наголошується, що українська сторона забезпечує безперебійний транзит російської нафти сорту Urals в напрямку Чехії, Словаччини та Угорщини відповідно до діючих контрактних зобов’язань.

Нагадаємо, в січні Білорусь купила у Норвегії більше 80 тисяч тонн нафти з родовища Johan Sverdrup, яка за своїми якостями порівнянна з російською маркою Urals. Танкер прибув у порт литовської Клайпеди, після чого нафта була доставлена до Білорусі залізницею.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net