Економіка

В Укравтодорі розповіли про плани на 2021 рік

Держагентство автодоріг Укравтодор у 2021 році планує побудувати і відремонтувати 6,8 тисячі км доріг, реконструювати 150 мостів і залучити незалежний техконтроль на будівництво 2,5 тисячі км магістралей. Про це заявив глава агентства Олександр Кубрак на прес-конференції.

Кубрак сказав, що цьогоріч Укравтодор повністю виконує свої зобов’язання за відкритими проектами: із запланованих 4200 км доріг — 3900 вже введені в експлуатацію, проекти Великого будівництва торкнулися кожної з областей без винятку.

При цьому лідерами за кількістю нових і реконструйованих доріг є Харківська (261,6 км), Закарпатська (248,3 км), Запорізька (220,2 км), Сумська (197,2 км), Хмельницька (194,3 км) області.

У той же час, зі 100 штучних споруд, які планувалося відремонтувати в 2020 році, роботи завершені на 78, решта будуть закінчені до кінця року. Завершується реконструкція і будівництво 10 нових обхідних доріг навколо великих міст і ремонт 20 існуючих.

Також незалежний технагляд працює на 1400 км доріг, які будують підрядники Укравтодору, переважно, це іноземні наглядові структури з Австрії, Франції, Польщі, Туреччини.

За словами Кубракова, фінансування дорожнього будівництва відбувалося з трьох джерел — дорожнього фонду (з 38 млрд грн профінансовано 28,2 млрд грн), коштів від перемоги України в Стокгольмському арбітражі (з 35 млрд грн отримано 26,7 млрд грн), фінансування міжнародних організацій під гарантії уряду (15,2 млрд грн з 19,3 млрд грн запланованих).

Укравтодор також почав реалізацію низки масштабних довгострокових проектів, які стануть базою для розвитку галузі в найближче десятиліття. Йдеться про будівництво доріг у прикордонних регіонах (600 км доріг вартістю 12,6 млрд грн), пілотні проекти з будівництва цементобетонних доріг (Кропивницький — Миколаїв, Дніпро — Решетилівка), які далі будуть масштабуватися на всю країну.

Крім того, серед масштабних інфраструктурних проектів, які планується реалізувати в 2021 — 2025 рр. — Київська обхідна дорога орієнтовною вартістю 85 млрд грн, а також будівництво нового моста через Дніпро в Кременчуці (12,5 млрд грн).

Нарешті, Кубрак прокоментував заяву екс-міністра фінансів Ігоря Уманського про нецільове використання грошей COVID-фонду на будівництво доріг. Кубрак стверджує, що економія на тендерах за останній рік збільшилася, в середньому, до 7%, в той час як у попередні роки вона становила, максимум, 6,5%. У той же час, підряди на суму понад 1 млрд грн мають більше 20 компаній, тому заяви про монополізацію ринку шістьма компаніями є безпідставними, резюмував голова Укравтодору.

Нагадаємо, що раніше Кабмін віддав на дороги гроші з програми щодо онкохворих. Уряд передав майже 62 млн гривень з програми діагностики онкозахворювань на будівництво доріг у Львівській області.

Пізніше в Кабміні пояснили переказ грошей з програми щодо онкохворих на дороги. За вісім місяців поточного року передбачена на реалізацію програми сума практично не використовувалася, тому гроші перевели на іншу потребу, а проект з діагностики онкозахворювань реалізують у наступному році.