ГоловнеЕкономіка

В Японії зафіксовано рекордне зростання ВВП — понад 21%

ВВП Японії в III кварталі 2020 року зріс на рекордні 21,4% в річному вираженні після рекордного спаду на 28,1% в квітні-червні. Про це з посиланням на попередні офіційні дані повідомляє Интерфакс.

Зазначається, що в результаті зростання ВВП обсяг економіки досяг 508 трлн ієн ($4,85 трлн).

У поквартальному вираженні зростання в липні-вересні склало 5%, що також є рекордом, після падіння на 8,2% у другому кварталі. Це перше збільшення показника за останні чотири квартали на тлі відновлення економіки після шоку, викликаного пандемією COVID-19.

Аналітики в середньому прогнозували менш значний приріст — на 4,4% за квартал і на 18,9% за рік, повідомляє Trading Economics.

Споживчі витрати в третьому кварталі збільшилися на 4,7% до попередніх трьох місяців (у квітні-березні вони впали на 8,1%). Державні витрати зросли на 2,2% (-0,4%)

Експорт підвищився вперше за три останні квартали — на 7% після падіння на 17,4% у другому кварталі. Тим часом імпорт впав на 9,8% після підйому на 2,2%.

Темпи скорочення капзатрат сповільнилися в липні-вересні до 3,4% у порівнянні з 4,5% в попередні три місяці. При цьому експерти очікували зниження всього на 3%.

Раніше повідомлялося, що в Японії продали ящик мандаринів за мільйон ієн (9,6 тисячі доларів).

Нагадаємо, в ЄС також зафіксували рекордне зростання економіки після історичного спаду, викликаного пандемією і масштабним локдауном.