Прогрес

Вакцина від грипу захищає від ускладнень COVID-19 — вчені

Вчені Флоридського університету провели ретроспективне дослідження, за результатами якого визначили, що нещеплених від грипу COVID-пацієнтів частіше госпіталізували, ніж щеплених. Відповідну статтю оприлюднив науковий журнал Journal of the American Board of Family Medicine.

У процесі дослідження, проведеного на базі медичних закладів при університеті, були вивчені дані більше двох тисяч повнолітніх пацієнтів, заражених коронавірусом нового типу, з урахуванням віку, статі, раси, супутніх захворювань і наявності щеплення від грипу.

Результати показали, що нещеплених від грипу протягом року пацієнтів із коронавірусом у 2,44 рази частіше госпіталізували, і вони в 3,29 рази частіше потрапляли в реанімацію, ніж щеплені.

«Наші дані переконливо свідчать про те, що пацієнти з COVID-19, які не пройшли вакцинацію проти грипу, мають більші шанси бути госпіталізованими», — заявили дослідники.

Водночас їм поки що невідомо, із чим саме пов’язані такі результати, оскільки антитіла до грипу не реагують на коронавірус.

На думку медиків, або вакцина від грипу активує лімфоцити-кілери, активність яких знижує SARS-CoV-2; або речовина-підсилювач імунної відповіді у вакцині проти грипу (MF59) підсилює імунітет і проти нового коронавірусу.

Нагадаємо, минулого тижня в Україні почалася кампанія з вакцинації населення від грипу. До епідсезону 2020-2021 років Міністерство охорони здоров’я закупило 665 тисяч доз вакцини проти грипу — 500 тисяч доз Ваксигрип Тетри, 45 тисяч доз Інфлуваку і 120 тисяч доз Джіс Флю.