Прогрес

Вакцина від коронавірусу дала відразу два типи імунної відповіді

Клінічні випробування вакцини компаній Pfizer і BioNTech показали, що вона викликає вироблення антитіл і підвищення Т-клітинної імунної відповіді.

Вчені заявили про «багатообіцяючі результати» від випробування антикоронавірусної вакцини BNT162b1 від компаній Pfizer і BioNTech, яка викликала відповідь на рівні антитіл і клітинну імунну відповідь. Крім того, вона добре переноситься. Таким чином, підтверджені результати ранніх тестів у США, пишуть автори в дослідженні на medRxiv.

Фаза I / II клінічних випробувань проведена в ФРН на 60 здорових добровольцях від 18 до 55 років. Препарат, який застосовується за схемою дворазового щеплення («первинна + закріплювальна»), викликав вироблення в організмі нейтралізуючих антитіл до SARS-CoV-2, в тому числі до нового штаму-варіації D614G (гуморальну відповідь).

Також зафіксовано підвищення Т-клітинної імунної відповіді: цей тип білих кров’яних тілець (CD4 + and CD8) — найважливіший компонент імунітету проти патогенів, який часто забезпечує довгостроковий і стійкий захист.

Уже розроблено чотири вакцини проти коронавірусу на основі технології мРНК, ця — одна з них. Вона кодує в організмі виробництво тримеризованого глікопротеїну шипа SARS-CoV-2. Ліпідні наночастинки для доставки «вірусної» мРНК в клітини розроблені канадською компанією Acuitas Therapeutics.

У компаніях заявили, що планують розпочати фазу IIb / III з дня на день: залучать до 30 000 добровольців, щоб довести ефективність вакцини.

Pfizer і BioNTech сподіваються на оцінку регуляторами їхнього препарату вже в жовтні, а до кінця року хочуть зробити до 100 млн доз і більш як 1,3 млрд доз в 2021-му. Уже вчора влада Британії підписала угоду про закупівлю 30 млн доз вакцини Pfizer / BioNTech і додаткових доз від французької групи Valneva.