Прогрес

Вчені: Африканський континент розпадається на частини

Через кілька мільйонів років Африка може розпастися на дві частини, а між ними з’явиться новий океан.

Африканський континент повільно розпадається на дві частини в районі африканських Афар, між якими через мільйони років з’явиться новий океан. Про це пише NBC News.

Геологи Тулейнського університету в Новому Орлеані пояснюють це тим, що регіон знаходиться над трьома тектонічними плитами, які дуже повільно віддаляються одна від одної.

«Тектонічні плити повільно віддаляються одна від одної і в кінцевому підсумку розколють Африку надвоє. Підтвердження цьому — тріщина довжиною понад 56 кілометрів в регіоні Афар», — повідомляють вчені.

Уточнюється, що розлом утворився на цьому місці ще в 2005 році, причому «надзвичайно швидко».

«Зазвичай на такі зміни йдуть сотні років, але в цей раз вистачило кількох днів. Ми припускаємо, що вся справа в підвищеному тиску магми, що піднімається», — вважають експерти.

Вчені спостерігають за рухом порід за допомогою супутникових спостережень. Допомогти в розумінні процесів могли б і польові дослідження, але провести їх в регіоні Афар важко. Долина Афар є одним з найспекотніших місць на Землі: денна температура тут може підніматися до 54 градусів Цельсія, а вночі падати до 18 градусів Цельсія.

Також, вчені вважають, що на місці розлому за 5-10 мільйонів років може утворитися новий океан.

«В результаті Аденська затока і Червоне море затоплять Афар і Східно-Африканську рифтову долину, створивши новий океан, а частина Східної Африки стане окремим маленьким континентом», — заявляють геофізики.

Раніше вчені заявили, що в найближчі п’ять років глобальні температури можуть вирости на 1,5° С в порівнянні з доіндустріальним рівнем.