Прогрес

Вчені анонсують рекордно спекотне п’ятиріччя

З 2020 до 2024 року середня температура по всьому світові буде майже на півтора градуса вищою, ніж раніше. При цьому «вікно можливостей» для реагування на зміну клімату звужується.

Британська метеорологічна служба прогнозує по всьому світові найспекотніше п’ятиріччя за всю історію спостережень. Про це повідомив телеканал Sky News.

Експерти прогнозують, що середні температури в найближчі п’ять років будуть на 1,15 — 1,46 градуса за Цельсієм вищі, ніж температурв в доіндустріальний період людства. У той же час, нагадує Sky News, попередні п’ять років також вважаються найжаркішими з моменту початку спостережень — у середньому на 1,09 градуса за Цельсієм вищі показники, ніж раніше.

При цьому, зазначає телеканал, вчені попереджають, що зростання світових температур необхідно стримати в межах 1,5 градуса за Цельсієм — норми, запропонованої Паризькою угодою щодо клімату від 2015 року.

«Якщо відкинути ймовірність масштабної вулканічної активності, ці передбачення показують, що ми стрімко наближаємося до точки, коли ми побачимо тимчасові переходи глобальних температур за позначку в 1,5 градуса за Цельсієм», — цитує телеканал слова відповідального за довгострокові прогнози в Британській метеорологічній службі Адама Шейфа.

Також у службі зазначили, що через невпинне потепління на Землі «вікно можливостей звужується» для реагування на цю ситуацію. Зазначається, що потепління передовсім зачіпатиме північні райони Європи, Азії та Північної Америки, а також Північну Атлантику.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net