Здоров’я

Вчені багато дізналися про те, як мікробіота впливають на здоров’я

Потенційно це може відбуватися в результаті зміни складу мікробіоти після передачі номінально безпечних бактерій.

Здоровий глузд і загальні знання з біології говорять нам, що від інших людей ми можемо заразитися тільки інфекційними хворобами. Нова стаття, яка опублікована в журналі Science, ставить цю аксіому під сумнів. Вчені вказують, що накопичені наукові дані говорять на користь того, що ми можемо «отримувати» від інших людей ожиріння, деменцію, серцево-судинні та деякі інші хвороби. Потенційно це може відбуватися в результаті зміни складу мікробіоти після передачі номінально безпечних бактерій, інформує Ukr.Media.

В останні роки вчені багато дізналися про те, як мікробіота (мікроорганізми, які живуть в організмі людини та на його поверхні) впливають на здоров’я. Наприклад, завдяки дослідженням з участю як людей, так і тварин, ми знаємо про її ролі в розвитку ожиріння і хвороб серця. Але про те, що вона може брати участь в передачі неінфекційних хвороб від людини до людини, вчені не заявляли раніше. Не заявляють вони цього і зараз, але в новій статті вони вказують, що ця теорія потребує детального дослідження.

Відомо, що ожиріння може поширюватися у визначених групах людей. У 2007 році велике дослідження, у якому за 12 000 осіб спостерігали протягом 30 років, показало, що люди, у яких є один з ожирінням, мають ризик розвитку цього стану на 57% вище. Подібний феномен описаний і для подружжя.

У дослідженнях на тваринах було показано, що пересадка мікробіоти від мишей з ожирінням здоровим мишам різко збільшує ризик ожиріння. Проводилися і зворотні експерименти: пересадка здорової мікробіоти уповільнювала у хворих мишей прогресування хвороби Альцгеймера і серцево-судинних захворювань.

Відомі, хоч і не досліджені детально, випадки передачі мікробіоти від людини до людини: внутрішньоутробно від матері до дитини, перехід фекальних бактерій.

«Якщо підсумувати ці дані, вимальовується перспективна концепція», — повідомив Бретт Фінлей, професор Університету Британсой Колумбії в Канаді, провідний автор дослідження.

Нова теорія складніше теорії передачі інфекційних хвороб, яка пояснює роль вірусів, бактерій і інших патогенів. Наприклад, ожиріння дійсно може «поширюватися» серед певних груп людей. Але на виникнення цього стану також можуть впливати загальне середовище і генетика. Водночас, навколишнє середовище та генетичні фактори впливають і на формування мікробіоти. Якщо дійсно існує мікробіота, яка збільшує ризик хвороби Альцгеймера, це не означає, що після її придбання хвороба з’являється у людини на наступний ранок. Розвиток багатьох хронічних хвороб займає роки або десятиліття. Не всі люди, у яких є фактори ризику, захворюють.

Вчені підкреслюють, що мова йде не про одну шкідливу бактерію, а про зміни на рівні мікробіоми, яка може самобутньо змінюватися безліччю способів.

Всі ці обставини зумовлюють те, що нову теорію складно довести. Вчені розробили критерії для майбутніх досліджень. Вони базуються на класичних постулатах Роберта Коха та інших концепціях для доказу, що певний мікроорганізм викликає конкретну хворобу.

«Ми застосували загальні концепції передачі мікроорганізмів. Найскладніше в цій теорії — розділити вплив дієти та навколишнього середовища з ефектом мікробіоти, оскільки вони знаходяться в тісному зв’язку», — розповів Фінлей. Він додав, що нова концепція може надати великий вплив на охорону здоров’я.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net