Прогрес

Вчені: COVID-19 може зберігатися в прісній воді майже місяць

Природні водойми можуть бути шляхами поширення коронавірусу нового типу SARS-CoV-2. Це реальна загроза для людей.

Британські та польські епідеміологи під керівництвом Джеймі Шатлера, доцента з університету Ексетера у Великобританії, вивчили поведінку коронавірусу при потраплянні у воду і з’ясували, що в річках і озерах його частинки можуть зберігатися до 25 днів. Результати дослідження були опубліковані в електронній науковій бібліотеці MedRxiv.

«Природні водойми можуть бути резервуарами і шляхами поширення для коронавірусу нового типу (SARS-CoV-2). У багатьох країнах вони є реальною загрозою для здоров’я», — пишуть вчені, зазначивши, що умовою тривалого зберігання вірусу у воді є її низька температура .

При цьому дослідники попереджають, що в разі, якщо недавно відбувалися витоки з каналізації, то «контакти людей і тварин з річковими і озерними водами потрібно мінімізувати».

Експерти вивчили можливу кількість вірусу в прісній воді двадцяти країн з найбільшою кількістю інфекцій на сьогоднішній день. Таким чином, вони визначили, що найбільш уразливими державами в цьому плані стали Іспанія, Великобританія та Марокко.

Водночас, за словами вчених, менший ризик зараження через водні ресурси відзначається в Канаді, Росії, Індонезії, Венесуелі, Австралії та Новій Зеландії, оскільки це країни з низькою щільністю населення.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net