Здоров’я

Вчені довели ефективність масок для захисту від COVID

Британські вчені з’ясували, що захисні маски для обличчя забезпечують високий захист від коронавірусу, який переноситься повітряно-крапельним шляхом. Результати дослідження були опубліковані в журналі The Royal Society Open Science.

У релізі статті зазначається, що краплі, які виділяються при диханні, є головним шляхом передачі коронавірусу. Саме на цьому ґрунтуються рекомендації щодо дотримання соціальної дистанції.

Головним предметом дослідження стало визначення якості захисту, яку забезпечують маски на обличчі, залежно від дистанції, якої дотримуються люди в умовах пандемії.

Під час експерименту було встановлено, що носіння маски для обличчя зменшує кількість викидів крапель щонайменше в тисячу разів.

Також вчені виявили, що людина, яка стоїть на відстані двох метрів від того, хто чхає без маски, зазнає впливу респіраторних крапель в десять тисяч разів більше, ніж від людини, яка стоїть на відстані півметра в простій одношаровій масці.

Як зазначили автори дослідження, носіння захисних масок для обличчя демонструє високу ефективність в блокуванні великих респіраторних крапель і може стримати політику соціального дистанціювання.

Результати експерименти демонструють, що і хірургічні, і прості маски ручної роботи, такі як одношарова бавовняна маска, можуть знизити ризик прямої передачі коронавірусу від людини до людини, затримуючи великі краплі.

При цьому наголошується, що висновки стосуються захисту від великих крапель діаметром від 170 мікрон в діаметрі, які приземляються на поверхню протягом декількох секунд.

«Отримані дані не дозволяють робити висновки про ризики передачі вірусу при вдиханні аерозольних виділень. Якщо припустити, що передача вірусу SARS-CoV-2 через аерозольні краплі мала в порівнянні з передачею через великі краплі, ці результати припускають, що фізичне дистанціювання може бути зменшено з допомогою маскування обличчя», — йдеться в статті.

Нагадаємо, на початку грудня ВООЗ оновила рекомендації щодо використання масок для профілактики поширення COVID-19.