Men's & Women's

Вчені довели, що гестаційний діабет може спричинити звичка вагітної жінки палити

Паління може бути причиною гестаційного діабету у майбутніх мам.

Вплив продуктів горіння тютюну на організм вагітної дуже шкідливий не лише для плода, але і для самої майбутньої матері. Як встановили дослідники, паління підвищує ризик розвитку у вагітної специфічної форми цукрового діабету, інформує Ukr.Media.

Діабет вагітних або гестаційний діабет (ГД) шкідливий як для плоду, так і для майбутньої матері. Між тим, учені з Ізраїлю встановили, що регулярне вдихання тютюнового диму вагітною є фактором ризику розвитку ГД.

Ізраїльські дослідники з медичного центру «Хадасса», що при Єврейському університеті у Єрусалимі, автори статті, опублікованої у січневому випуску журналу Obstetrics & Gynecology використовували дані з історій хвороби 222 408 майбутніх матерів. У всіх учасниць дослідження вагітність настала у період між 2009 і 2015 роком.

Автори виявили підвищений ризик розвитку ГД у вагітних, що палять, у порівнянні з тими жінками, що не мають цієї звички. Так, у тих жінок, які під час вагітності палили щодня з тією ж інтенсивністю, як і до зачаття, або збільшували свою норму цигарок, ризик розвитку ГД підвищувався у 1,46 раза.

Зменшення кількості цигарок у порівнянні з періодом перед зачаттям було пов’язане зі збільшенням ризику розвитку ГД у 1,22 раза.

Раніше вчені з різних країн повідомляли, що ГД є фактором ризику розвитку звичайного цукрового діабету 2-го типу після пологів.

Крім цього, паління вагітної підвищує ризик раптової дитячої смерті малюка і ймовірність народження дитини з інфантильною косоокістю.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net