Здоров’я

Вчені довели, що ламкість кісток може з’явитися через нестачу сну

Стан кісток залежить від тривалості сну.

Недостатній нічний відпочинок може стати причиною низької мінеральної щільності кістки (BMD), а також призвести до розвитку остеопорозу, розповідають автори нової наукової роботи, інформує Ukr.Media.

У експерименті брали участь 11 084 представниць прекрасної статі, які досягли періоду постменопаузи. У тих респондентів, хто розповів, що відпочиває вночі близько 5 годин або навіть менше на добу, була більш низька МПК у всіх чотирьох оцінюваних ділянках — у тілі, стегнах, шиї і хребті, у порівнянні з учасницями, які відпочивали близько семи або більше годин на ніч.

Після коригувань у жінок, які мало приділяли уваги сну, ризики розвитку низької кісткової маси і остеопорозу стегна були на 22 відсотки і 63 відсотки вищими відповідно. Такі ж результати стосувалися й хребта.

«Це дослідження показало нам, що нічний відпочинок може негативно позначитися на здоров’ї кісток, додатково до переліку вже існуючих негативних наслідків нездорового сну для здоров’я людини. Ми сподіваємося, що це дослідження знов нагадає людям про те, що потрібно відпочивати щонайменше сім годин вночі», — розповідає провідний автор роботи, спеціаліст Університету у Буффало Хізер Окс-Балком.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net