Здоров’я

Вчені довели, що подолати стрес та тривожність можна за допомогою звичних ритуалів

Ритуали допомагають у боротьбі зі стресом та тривожністю.

Люди, які з дитинства звикли до певних традицій, ритуалів, церемоній — можуть легше впоратися з наслідками стресових ситуацій. Про це розповіли вчені з Університету Коннектикуту, інформує Ukr.Media.

За умов пандемії, коли багато людей втратили звичний спосіб життя, значно зросли рівень стресу і знервованості серед населення. Звичайні церемонії: весілля, дні народження, випускні та ін. за умов карантину потрапили під заборону, а якщо й проводились, то з великими обмеженнями. Дослідники вирішили з’ясувати, як звичні ритуали впливають на психологічний стан людини.

Так трапилось, що своє дослідження на цю тему експерти почали ще за кілька років до початку пандемії. Ситуація, що склалася, дозволила вченим глибше вивчити вплив звичних ритуалів на здоров’я людей. Свої дослідження фахівці проводили за допомогою декількох варіантів. У першому випадку добровольцям створювалися умови штучної тривоги (стихійне лихо і пов’язані з ним евакуаційні заходи). При цьому учасники були розділені на 2 групи. Першу групу помістили у місцевий храм, який багато учасників відвідували регулярно. А друга група (парафіян цього храму) була відправлена у нерелігійний простір. Результати експерименту показали однакову підготовку учасників на випадок евакуації, але добровольці з першої групи показали більшу стресостійкість і спокій.

Дослідники вважають, що стрес у більшості випадків сприяє вирішенню важливих завдань. Однак користь від стресу дуже швидко може перетворитися на негатив для організму. Тому дуже важливо своєчасно визначити поріг сприйняття стресу. На думку вчених, дуже важливу роль у цьому випадку відіграє дотримання певних ритуалів, звичних для людини.

«Ритуал здатний зменшити відчуття тривоги, допомагаючи мозку відчути структуру регулярності і передбачуваності». — поділилися експерти.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net