Здоров’я

Вчені: Любителі чаю живуть довше

Віддавати перевагу краще сортам зеленого чаю.

Китайські вчені з’ясували, що любителі чаю в середньому рідше хворіють на атеросклероз, інсультом та серцевою недостатністю, а також живуть довше, ніж ті, хто п’є чай рідко або не п’є зовсім. Виявлена кореляція, проте, сильніше для чоловіків, ніж для жінок, і для любителів зеленого чаю, а не чорного, інформує Ukr.Media.

Група дослідників з Пекінського об’єднаного медичного коледжу під керівництвом Дунфена Гу зробила чергову спробу розібратися в тому, як чай впливає на здоров’я людей. Для цього вчені взяли вибірку з 100 902 китайців у віці 16-74 років, які раніше не страждали хворобами серця або онкологічними захворюваннями, і протягом 7 років стежили за їх здоров’ям.

Кількість вживаного чаю оцінювали за допомогою опитувальників, при цьому враховували тільки китайський чай, незалежно від типу приготування і міцності заварки.

Учасників дослідження розділили на дві групи: ті, хто п’є чай рідко або ніколи (до трьох чашок у тиждень), і любителів чаю (три і більше чашок у тиждень)

Других виявилося лише 31,6%, причому частіше вони були курцями чоловіками, які вживали алкоголь. Серед них майже половина були прихильниками зеленого чаю, 8% пили чорний чай, а 43% — ароматизовані чаї.

Оцінюючи ризик розвитку серцево-судинних хвороб, дослідники враховували стать, вік, регіон проживання, місце проживання (місто чи село), рівень освіти, сімейну історію захворювань, куріння, вживання алкоголю, фізичну активність, тип харчування, індекс маси тіла і стан серцево-судинної системи.

З урахуванням усіх цих факторів у людей, які пили чай регулярно, ризик захворювання атеросклерозом, інсультом та ішемічною хворобою серця виявився приблизно на 20% нижчий, ніж у тих, хто пив чай рідко або ніколи

Ризик смерті у любителів чаю був нижчий на 15%, а серцево-судинні захворювання у них в середньому розвивалися пізніше: наприклад, атеросклероз — на 1,41 року. За рахунок цього очікувана тривалість життя у віці 50 років виросла на 1,26 року.

Розділивши вибірку на підгрупи, дослідники виявили, що вплив чаю залежить від безлічі факторів. Наприклад, кореляції виявилися сильнішими у чоловіків, а у жінок достовірно знижується ризик тільки атеросклерозу та ішемічної хвороби серця, але не інсульту або смерті. Справа, однак, може бути в тому, що чоловіків-любителів чаю у вибірку потрапило більше, ніж жінок.

З’ясувалося також, що ризик смерті і хвороб знижується тільки у тих, хто п’є багато чаю постійно — щонайменше протягом 8 років. У тих же, хто починав або припиняв його пити за час спостереження, ніяких значимих кореляцій виявити не вдалося.

Нарешті, автори роботи помітили, що ефект спостерігається в основному для зеленого чаю, а не для чорного

Справа може бути в тому, що серед учасників дослідження виявилося зовсім небагато любителів чорного чаю: є шанс, що і там кореляція виявилася б, якби вибірка була більшою.

Тим не менш Гу допускає, що зелений чай має більш цілющий вплив на здоров’я завдяки своїй антиоксидантній активності. Чорний чай ферментується повністю, тому поліфеноли в його складі окислюються в пігменти.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net