Прогрес

Вчені: Людям просто життєво необхідно повноцінно спати

А накопичується, повірте, чимало. Подумайте: ви дійсно хочете залишити все це там?

Не обов’язково бути професором, щоб зрозуміти, наскільки важливий повноцінний сон. Зрештою, будь-яка людина, яка з якоїсь причини не спала всього одну ніч, а потім змушена була протриматися весь день, розповість про це!

Проте вчені продовжують вивчати сон і відкривають все нові і нові доповнення до довгого списку причин, з яких важливо добре спати. Їх стає все більше та більше: від закріплення нових знань до позбавлення від хворобливих спогадів і запобігання конфліктів з партнером (уявіть собі, це вже доведений науковий факт), інформує Ukr.Media.

І ось зовсім недавно група дослідників з університету Бостона повідомила про ще одну причину, чому сон — просто життєво необхідний. Сон буквально вимиває токсини, у тому числі і ті, що можуть призвести до розвитку хвороби Альцгеймера, з вашого організму.

«Автомийка» для вашого мозку

Наукова робота на цю тему, опублікована в журналі Science, заснована на більш ранніх дослідженнях, які проводили на мишах. Тоді виникло припущення, що сон фізично виводить токсини, які накопичуються в мозку внаслідок його функціонування. Вчені задалися питанням: а чи не відбувається щось подібне з людьми? Біоінженер Лора Льюїс запропонувала групі добровольців взяти участь в експерименті, під час якого вони мали спати «під наглядом» апарату МРТ.

Результати дослідження буквально вразили!

Лора Льюїс виявила, що під час «повільнохвильового сну» великі і неквапливі хвилі спинномозкової рідини «омивають мозок». І свідчення електроенцефалограми допомогли зрозуміти, чому так відбувається. Річ у тому, що під час такого сну нейрони починають синхронно включатися і виключатися. А оскільки всі нейрони припиняють на певний час свою роботу, то вже не потребують великої кількості кисню. Це означає, що в мозок буде надходити менше крові. При цьому група вчених зафіксувала, що під час «відпочинку» нейронів, проникає в мозок спинномозкова рідина, заповнюючи простір, що залишився.

Одним словом, якщо відкинути складні наукові терміни: сон дозволяє вашому мозку «приймати ванну». Тим самим — вимиваються всі токсини, які накопичуються там за день.

Хороші новини для людей з хворобою Альцгеймера і погані — для тих, хто недосипає

Відкриття вчених — це чудові новини для пацієнтів з хворобою Альцгеймера, адже воно може відкрити шлях до нових методів лікування, спрямованих на збільшення кількості спинномозкової рідини, яка омиває мозок. Не виключено, що якщо ми знайдемо спосіб, як позбутися від усього «сміття» у мозку, то це стане справжнім проривом в науці — не менш важливим, ніж винахід фармацевтичних препаратів від хвороби Альцгеймера.

Дані цього дослідження — дуже цінні не тільки в плані лікування людей з хворобою Альцгеймера та іншими психічними розладами, які можуть бути викликані накопиченням токсинів в мозку. Вони дуже важливі абсолютно для всіх людей, які… сплять. Тобто — для кожного з нас.

Людям просто життєво необхідно повноцінно спати, щоб зберегти здоров’я мозку. Іншого виходу просто не існує. Так уже він влаштований.

Так що наступного разу, коли ви вирішите в годину ночі переглянути ще одну серію улюбленого серіалу або вирішите провести півночі за роботою, згадайте про це дослідження. Уявіть собі наочно, скільки сміття накопичилося у вашому мозку за день. Ви дійсно хочете, щоб воно залишилося там?

Робота і серіали нікуди не втечуть. Ви зможете зайнятися всім, чим забажаєте, на наступний день. А мозок у вас один. Тому вимикайте світло і спати!

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net