Прогрес

Вчені: На Землі енергії виробляється цілком достатньо щоб покрити глобальні потреби

Країни, що розвиваються, виробляють стільки енергії, що її повинно вистачати кожному жителю з надлишком. Але чи насправді це так?

Вчені з Міжнародного інституту прикладного системного аналізу в Австрії підрахували, чи відповідають обсяги виробленої на Землі енергії потребам людства. Їх розрахунки показують, що на Землі енергії виробляється цілком достатньо для того, щоб покрити глобальні потреби, не виходячи при цьому за рамки «вуглецевого бюджету», якого потрібно дотримуватися для боротьби з глобальним потеплінням, інформує Ukr.Media.

«Людей завжди турбує думка про те, що економічний розвиток і пом’якшення клімату несумісні, що позбавлення сотень мільйонів людей від злиднів унеможливить зниження шкідливих викидів — а це необхідний захід для стабілізації клімату», — говорить один з авторів роботи, аналітик енергетичних систем Нарасімха Рао. Щоб підтвердити або розвіяти ці побоювання, вчені вирішили вивчити конкретні показники.

Дослідники зосередили свою увагу на трьох економіках, що розвиваються у світі — Бразилії, ПАР та Індії. Ці три країни репрезентують різні культурні та кліматичні умови, так само, як і свої індивідуальні проблеми в галузі транспорту, забезпечення санітарних норм і погоди.

Розрахувавши, яка кількість ресурсів потрібна кожній з країн, щоб продовжувати стійко розвиватися, вчені прийшли до висновку, що всі три держави генерують достатньо енергії для того, щоб забезпечити гідний рівень життя кожному громадянину. Так, наприклад, Індія у 2015 році виробила 17,5 гігаджоулів енергії на душу населення, в той час, як для забезпечення базових потреб кожного індійця вистачило б семи гігаджоулів, а для забезпечення прийнятного рівня життя — від 12 до 15. Приблизно така ж ситуація з виробництвом і потребами в енергії спостерігалася для ПАР і Бразилії.

За словами вчених, вони не очікували, що базова потреба людини в енергії виявиться настільки скромною. Результати дослідження говорять про те, що країни, що розвиваються, можуть оптимізувати витрати та обмежувати виробництво енергії без шкоди для своїх громадян. Однією з найбільших перешкод на шляху до цього є нерівномірний розподіл населення на території багатьох країн, що розвиваються: жителі перенаселених урбанізованих територій страждають від нестачі ресурсів і енергії найсильніше.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net