Прогрес

Вчені навчили комп’ютерний чіп нюхати

Фахівці Intel навчили штучний інтелект нюхати. Тепер машина може визначати по запаху отрути і токсини.

Вчені з Intel Labs і Cornell University навчили штучний інтелект розпізнавати запахи. Так, машина тепер вміє визначати запах 10 небезпечних хімікатів. Це допоможе безпечно виявляти отрути і токсини, пише PCGamesN.

Нейроморфний чіп Intel Loihi вивчив кожен аромат з першого разу і безпомилково. Для цього дослідники використовували набір даних про активність 72 хімічних датчиків.

«Ми розробляємо нейронні алгоритми для Loihi, які імітують те, що відбувається у вашому мозку, коли ви щось відчуваєте. Ця робота є яскравим прикладом сучасних досліджень на стику нейробіології і штучного інтелекту та демонструє сенсорні можливості Loihi, які можуть принести користь людству», — розповів один із дослідників Intel Набіль Імам.

Фахівці наділили чіп спеціалізованою шипованою нейронною мережею з 130 тисячами «нейронів». Мозкоподібна структура чіпа плюс нейробіологічні алгоритми наділили машину електронним «носом».

В Intel підкреслили, що їхній винахід допоможе людям при перевірці небезпечних і вибухових речовин. Також чіп стане в нагоді медикам у діагностиці захворювань за певними ознаками.

Як повідомлялося раніше, створено пристрій, який транскрибує слова і вирази, які ми говоримо про себе.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net