Прогрес

Вчені назвали два ефективних препарати проти Covid-19

Дослідники на клітинній культурі випробували 48 відомих препаратів проти коронавірусу і назвали два ефективних.

Вчені з Пастерівського інституту Кореї провели дослідження 48 препаратів, які можуть бути корисні під час лікування Covid-19. З них двоє ліків показали хороші результати, принаймні, на клітинній культурі. Як повідомляє Naked Science, результати дослідження опубліковані в журналі Antimicrobial Agents and Chemotherapy Американського товариства мікробіології.

Дослідники перевірили препарати на стандартній модельній клітинній лінії, виділеної з клітин нирок африканської зеленої мавпи, які зазвичай використовуються для вирощування вірусів для виробництва вакцин. Антигельмінтні ліки під назвою ніклозамід, за словами вчених, продемонстрували «дуже сильну» противірусну активність проти SARS-CoV-2.

Автори пишуть, що широкоспекторний противірусний ефект добре документований в літературі, включаючи ефективність проти SARS і MERS — найближчих «родичів» нового коронавірусу. Недоліком ніклозаміда є низька абсорбція, яка зменшує силу дії препарату, так як до тканин-мішеней доходить мала частина дози; а підвищення дозування збільшує токсичність. Згідно зі звітом учених, слід шукати способи ефективної доставки необхідних доз ліків до клітин-мішеней.

Другий препарат з дослідження — інгаляційний кортикостероїд ціклесонід, який використовується для лікування астми та алергічного риніту, — незважаючи на істотно низьку противірусну активність також продемонстрував багатообіцяючі результати проти SARS-CoV-2. Протизапальна активність ціклесоніда може відігравати вирішальну роль в ослабленні або запобіганні цитокинового шторму — надлишкової імунної запальної реакції, яка часто стає причиною смерті пацієнтів з Covid-19.

Днями повідомлялося, що в Україні тестують чотири препарати для лікування коронавірусу.