Здоров’я

Вчені назвали реальну кількість осіб, що заразилися коронавірусом

Реальна кількість інфікованих коронавірусом COVID-19 по всьому світові більш ніж у шість разів вища, ніж стверджує офіційна статистика. До такого висновку прийшли вчені з Австралійського національного університету в Канберрі (ANU), опублікувавши статтю про свої дослідження в британському науковому журналі Royal Society Open Science.

«Кількість заражених коронавірусом, що викликається COVID-19, у Великій Британії, Франції та Бельгії набагато вища, ніж указано в офіційних статистичних даних. В Італії, як показує аналіз, кількість інфікованих у 17 разів вища, ніж повідомляється. Навіть в Австралії, яка демонструє один із кращих показників у світі, насправді заражених у п’ять разів більше, ніж указано в інформації МОЗ», — відзначають вчені ANU.

Вони спираються також на дані своїх колег з Мельбурнського університету, які свідчать про те, що в 15 провідних країнах світу «середній приріст кількості інфікованих з березня по серпень був у 6,2 рази вищий, ніж повідомлялося».

«Ми виявили, що справжня кількість заражених коронавірусом набагато вища, ніж кількість підтверджених випадків у багатьох країнах, і це має важливі наслідки як для контролю захворювання, так і для прогнозування поширення вірусу. Наш аналіз, зокрема, показав, що більше 5,4 млн осіб у Великобританії — 8% населення — були інфіковані коронавірусом (згідно з офіційними даними, у країні на 18 листопада було зареєстровано 1,43 млн заражених коронавірусом. — Ред.)», — розповів автор дослідження професор Квентін Графтон.

Дослідники вивчили дані 800 млн осіб — жителів 11 європейських країн, а також Австралії, Канади, Південної Кореї і США.

«Наше моделювання свідчить про те, що, наприклад, в Австралії фактична кількість інфікованих наприкінці серпня була в п’ять разів вища, ніж офіційна цифра в 25,7 тис. осіб і швидше за все наближалася до позначки в 130 тис. Це набагато більше за офіційно підтверджену цифру, і це дає привід задуматися над тим, як ми справляємося з пандемією в широкому сенсі», — пояснив професор.

При проведенні дослідження вчені використовували метод ретроспективного аналізу.

«Простіше кажучи, ми проаналізували статистику того, скільки осіб померло від COVID-19 в конкретній країні, а потім зробили зворотний відлік, щоб зрозуміти, скільки осіб мало би бути інфіковано, щоб досягти цього рівня смертності. Цей метод дозволяє оцінити справжній рівень інфікування всюди, де є надійні дані про кількість смертей», — розповів Стівен Фіппс з Ikigai Research.

Раніше у ВООЗ припустили, що пандемія коронавірусу вже досягла піка. Після тривалого зростання захворюваності минулого тижня був зафіксований спад кількості нових випадків зараження на 10%.