Здоров’я

Вчені назвали ще один симптом COVID-19

Одним із показових симптомів раннього COVID-19 є запалені очі. Це з’ясували вчені з Університету Англія Раскін (ARU), які опублікували своє дослідження в журналі BMJ Open Ophthalmology.

Зокрема, дослідники опитали пацієнтів з підтвердженим коронавірусом і склали перелік ранніх симптомів захворювання. Серед 83 учасників опитування 90% осіб відзначали втому, 76% — лихоманку, 70% — втрату нюху і смаку, 66% — сухий кашель.

При цьому 81% осіб вказали, що на ранній стадії COVID-19 вони мали проблеми з очима. З них 18% опитаних мали світлобоязнь або підвищену світлочутливість, 17% — свербіж очей, а 16% — біль в очах. Більшість учасників зазначили, що мали ці симптоми близько двох тижнів.

Ніхто з респондентів не відзначив слизові виділення або різь в очах, які є характерними ознаками бактеріальних інфекцій.

Вчені вважають, що потрібно чітко відокремлювати кон’юнктивіт від симптомів коронавірусу, а біль в очах визнати значущим симптомом раннього прояву COVID-19. Це прояв також вказує ще на один можливий шлях проникнення коронавірусу в організм і дозволяє краще відстежити шляхи його поширення.

Нагадаємо, що раніше був знайдений препарат, що швидко блокує передачу COVID. Противірусний препарат молнупіравіра не дозволяє коронавірусу прогресувати до важкої форми хвороби.

Також були названі симптоми «тривалого COVID». Зовні здорові люди можуть страждати від наслідків коронавірусу навіть через кілька тижнів або місяців після зараження.