Прогрес

Вчені очікують спад пандемії в Україні у травні

Для аналізу і прогнозу протікання пандемії використовували багатошарову нейронну мережу Back Propagation.

Вчені команди ФОРСАЙТ COVID-19 Світового центру даних Геоінформатика і сталий розвиток при Київському політехнічному інституті ім. Ігоря Сікорського очікують початок спаду пандемії коронавірусу наприкінці травня. Про це повідомляється на сайті КПІ.

Такий прогноз вони зробили за результатами моделювання з використанням багатошарової нейронної мережі Back Propagation.

Фахівці констатували, що для України на п’ятнадцятиденному відрізку часу (із 6 травня по 20 травня) характер розвитку пандемії набуває більш чіткої лінійності з рівнем «плато» — 400-550 нових інфікованих людей за день.

«За результатами прогнозного моделювання команди проекту ФОРСАЙТ COVID-19, такий характер розвитку процесу може тривати до третьої декади травня 2020 року, протягом якої, імовірно, настане пік пандемії. Після цього пандемія, імовірно, може піти на спад (щодня кількість людей, які одужали, буде стійко більшою від щоденної кількості інфікованих)», — йдеться в повідомленні.

При цьому для Києва протягом п’ятнадцятиденного відрізку часу (6-20 травня) процес розвитку пандемії поки більш нестаціонарний з імовірним зниженням його волатильності і набуттям більш чіткого лінійного характеру наступного тижня з рівнем «плато» — 40-50 нових інфікованих за день.

Щодня кількість людей, які одужали, в Україні наближається до щоденної кількості інфікованих людей (14.05.20 цей одноденний баланс був навіть позитивним). Команда проекту очікує, що в третій декаді травня цей баланс може стати стійко позитивним, що вкаже на початок спаду пандемії.