Здоров’я

Вчені оцінили ризик поширення коронавірусу

Рівень виявлення захворювання становить лише 5,1% від кількості хворих, вважають вчені.

Вчені зі США і Великобританії оцінили небезпеку поширення коронавірусу з Китаю 2019 nCoV. Їхній прогноз опублікований на сайті medRxiv.org.

Дослідники з Центру медичної інформатики, обчислювальної техніки та статистики Ланкастерського університету, Ради медичних досліджень Університету Глазго і Інституту біології і нових патогенів Університету штату Флорида опублікували свої оцінки епідеміологічних параметрів нового коронавірусу 2019 nCoV.

За оцінками вчених, базова репродуктивна частота інфекції — середнє число вторинних інфікувань — становить від 3,6 до 4,0. Всесвітня організація охорони здоров’я цей показник оцінила на рівні 1,4-2,5.

Для порівняння, для грипу базова репродуктивна частота становить від двох до трьох, для атипової пневмонії 2000-х років — близько трьох.

Представлена авторами модель пророкує, що до 21 січня тільки в Ухані має бути інфікована 11 341 особа. А це означає, що рівень виявлення захворювання зараз становить лише 5,1% від кількості хворих. Якщо протиепідемічні заходи залишаться такими ж, як зараз, протягом 14 днів — до 4 лютого — кількість інфікованих в Ухані може перевищити 190 тисяч осіб, великі спалахи інфекції відбудуться в Шанхаї, Пекіні, Гуанчжоу, Чунціні і Ченду. У зоні ризику перебувають такі країни, як Таїланд, Японія, Тайвань, Гонконг і Південна Корея.

Вчені вважають, що до 75% випадків передачі інфекції можна запобігти за допомогою заходів контролю. Однак вони скептично ставляться до ідеї ізолювати Ухань. За їхньою оцінкою, введення карантину в Ухані зменшить кількість хворих в інших регіонах Китаю всього на 24,9%.

При цьому вчені зазначають, що висновки є попередніми і, швидше за все, завищеними.

Пізніше Джонатан Рід, перший автор статті, написав, що реальні значення базової репродуктивної частоти нового коронавірусу, ймовірно, лежать в межах 2,4-2,6, що збігається з верхньою межею за оцінкою ВООЗ.

За офіційними даними, кількість загиблих в Китаї від пневмонії, викликаної новим типом коронавірусу, досягла 80 осіб. Вірус виявлений у 2794 осіб.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net