Прогрес

Вчені: Ожиріння підвищує ризик старечого слабоумства

Британські медики виявили, що ожиріння більш ніж на 30% підвищує ймовірність розвитку деменції.

Медики з Британії з’ясували, що ожиріння негативно впливає на роботу мозку літніх людей і підвищує ймовірність розвитку старечого недоумства на 30% і більше. Результати дослідження були опубліковані в International Journal of Epidemiology 23 червня.

«Деменція стане однією з найбільших проблем для людства в поточному столітті, однією з головних загроз для здорового старіння всіх людей на Землі. Наші спостереження показують, що наростаюча епідемія ожиріння може погіршити ситуацію з поширенням старечого недоумства», — заявив один з авторів роботи професор Ендрю Стептоу.

За останніми оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, хвороба Альцгеймера та інші форми старечого слабоумства вражають приблизно 50 мільйонів людей по всій Землі, а до 2030 року їхня кількість може зрости до позначки в 75 мільйонів. Подібні проблеми поряд з інфарктами і інсультами стали однією з головних причин смерті в розвинених країнах.

Спостереження вчених показують, що появі різних форм деменції сприяють неправильна дієта, шкідливі звички і низький рівень фізичної активності, тоді як заняття спортом і різні інтелектуальні вправи, навпаки, різко знижують шанси на придбання недоумства.

Стептоу і його колеги відкрили ще один фактор ризику. Вони проаналізували дані, зібрані в рамках проекту ELSA, учасниками якого стали кілька тисяч добровольців середнього віку. Метою ініціативи було вивчення того, як старіння впливає на роботу різних органів тіла людини, в тому числі і мозку.

Вчених зацікавило, чи впливає індекс маси тіла (ІМТ) учасників дослідів на те, як часто у них виникала стареча деменція через 10-15 років після запуску ELSA.

Виявилося, що подібний статистичний зв’язок дійсно існував і впливав на ймовірність розвитку недоумства не менше, ніж інші чинники ризику.

Зокрема, вчені виявили, що добровольці, чий ІМТ перевищував позначку в 30 пунктів, приблизно на 31% частіше дістають деменцію, ніж їхні однолітки з нормальною масою тіла.

Це було особливо характерно для жінок — їхня зайва вага підвищувала ризик розвитку старечого недоумства на 39%.

Поки автори дослідження не можуть точно сказати, як саме жирова тканина прискорює розвиток недоумства. Вони планують перевірити це в наступних роботах.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net