Прогрес

Вчені «перетворили» нафту в алмаз

Американські фахівці змогли синтезувати алмаз із нафти. Причому, їх експеримент є оптимальним з точки зору трудо- та енерговитрат.

Вчені зі Стенфордського університету в США зуміли «перетворити» звичайну нафту в алмаз. Цього дослідники добилися за допомогою дотримання правильного балансу вмісту речовин, тиску і температури, пише Science Advances.

При цьому, будь-які сторонні каталізатори не використовувалися, підкреслюють фахівці.

«Ми хотіли створити таку чисту систему, в якій лише одна речовина перетворюється в чистий алмаз без використання будь-якого каталізатора», — повідомив один з авторів наукової роботи Сульджіє Парк. Він також додав, що експеримент вдався.

Також наголошується, що вчені намагалися синтезувати алмази з різних матеріалів не один десяток років, проте тільки групі зі Стенфорда вдалося зробити це оптимально з точки зору трудо- та енерговитрат.

Раніше ми писали, що в Ботсвані знайшли рідкісний синій алмаз. Один карат ограненого каменя може коштувати від $150 до $700 тис.

Нагадаємо також, що Louis Vuitton купив найбільший темний алмаз. Камінь є одним із найбільших алмазів за всю історію людства.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net