Прогрес

Вчені підрахували біомасу найбільших дерев на Землі

За допомогою лазерного сканування вчені підрахували точну біомасу каліфорнійських секвой — найбільших і найвищих дерев світу. Найбільші з них важать близько 110 тонн, говориться в результатах дослідження, оприлюдненого на сайті Scientific Reports.

«Ми намагаємося зрозуміти, як краще боротися з глобальним потеплінням — висаджувати нові дерева чи захищати вже існуючі ліси. Для відповіді на це питання потрібно знати, як багато вуглецю запасають дерева різних видів. Уперше ми провели подібні вимірювання для секвой з півночі Каліфорнії, де знаходяться одні з найбільших екосистем світу», — розповів один з авторів дослідження професор Університетського коледжу Лондона Мет Дісней.

Під час дослідження вчені створили першу тривимірну карту каліфорнійських лісів за допомогою орбітального лазерного радара GEDI на МКС. Ці ліси складаються переважно із секвої (Sequoia sempervirens) — найбільших на планеті хвойних дерев, які можуть жити до кількох тисяч років і досягти висоти більше 100 метрів.

Вчені вирахували об’єм дерев, їхню біомасу, а також типові і максимальні показники для секвой. Наприклад, вони виявили, що найвищі і найбільші представники виду Sequoia sempervirens можуть важити до 110 тонн. В цілому ж вимірювання показали, що загальна біомаса каліфорнійських хвойних лісів виявилася приблизно на 30% більша, ніж припускали вчені.

Найближчим часом учені планують використовувати GEDI для аналогічних досліджень в інших лісах планети.

Раніше вчені прийшли до висновку, що, вирісши в зеленому довкіллі, діти мають більш високий рівень IQ. У дослідженні брали участь понад 600 дітей віком 10-15 років.