Прогрес

Вчені підтвердили теорію химерного походження SARS-CoV-2

Під час дослідження вчені визначили вразливе місце SARS-CoV-2, вплив на який здатний знищити інфекцію.

Дослідники зі США провели детальний аналіз великої колекції генома коронавірусу і виявили, що еволюція «зшила його з декількох шматків» — здебільшого з кажанів, але є вставки і від панголінів. Про результати дослідження пише ArsTechnica.

Вчені вважають, що вся справа в рекомбінації — природному генетичному процесі в клітинах, коли дві молекули ДНК, що володіють схожістю, можуть обмінюватися частинами. На думку експертів, це сталося з коронавірусом, який викликав пандемію.

«Геном коронавірусу складається з однієї довгої молекули РНК, але і вона здатна до рекомбінації. Фермент, який копіює геном РНК, може давати збій і створювати часткову копію однієї молекули з елементами іншої, до якої приєднався. При цьому друга молекула не зобов’язана бути ідентичною, вона просто повинна бути досить схожою. В результаті цей процес дозволяє рекомбінувати відносно далекі з точки зору еволюції віруси», — йдеться в статті.

Повідомляється, що в ході дослідження вчені зібрали колекцію з 43 різних видів коронавірусу, взятих у різних видів тварин і людини. Базовий аналіз генома підтвердив, що SARS-CoV-2 найближчий до вірусів кажанів. Але різні ділянки РНК вірусу ближчі до різних вірусів цих тварин, що, за словами вчених, відповідає результату дії рекомбінації.

Також дослідники заявляють, що знайшли зону, зміна якої приводить до порушення важливих функцій вірусу.

«Таких зон кілька, але найбільш чутлива розташована якраз у білках корони, які дісталися вірусу від панголінів. Якщо впливати на неї якимось препаратом, можна позбавити SARS-CoV-2 можливості заражати людські клітини», — вважають вчені.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net