Прогрес

Вчені попереджають, що зміни клімату стануть одним із найскладніших викликів для охорони здоров’я

В одній Австралії кількість смертей від спеки занижено в офіційній статистиці, щонайменше, в 50 разів.

Австралійські вчені заявляють, що вже сьогодні по всьому світу тисячі людей гинуть від наслідків зміни клімату, але офіційне документування смертей не враховує вплив цих масштабних екологічних катастроф. Про це в понеділок, 25 травня, повідомляє Science Aler.

Відзначається, що до такого висновку прийшла група австралійських експертів в галузі охорони здоров’я. Їх стаття була опублікована в журналі The Lancet Planetary Health. Вчені вважають, що в Австралії аномальна спека є найбільш небезпечним ризиком, пов’язаним з глобальним потеплінням. Якщо рівень викидів у світі залишиться на нинішньому рівні, до 2080 року в містах країни смертність від підвищеної температури може збільшитися, щонайменше, в чотири рази.

«Зміна клімату — це вбивця, але ми не вказуємо це у свідоцтвах про смерть», — зазначає лікар Арнагретта Хантер з Австралійського національного університету.

Вчені відзначають, що в Австралії кількість смертей від спеки значно занижено в офіційній статистиці — щонайменше, в 50 разів. Автори кажуть, що ці дані важливі для розуміння масштабів кризи, хоча визнають, що можна діагностувати у пацієнта серцевий напад або рак, але обгрунтовано зв’язати його смерть з кліматичними факторами — набагато складніше.

Дослідники попереджають, що зміни клімату стануть одним із найскладніших викликів для охорони здоров’я, навіть після приборкання епідемії коронавірусу.

Нагадаємо, що раніше вчені передбачили катастрофічну для людей спеку. Наступ небезпечної для життя спеки прогнозують дослідники. У деяких країнах температура повітря через 30 років буде настільки високою, що проживання в них становитиме небезпеку для людини.