Прогрес

Вчені повідомили про результати випробувань вакцини проти герпесу

Вчені зі США завершили тестування вакцини проти вірусу герпесу, який проявляє себе на губах (ВПГ-1). Її створили на основі генно-модифікованої форми вірусу. Про це пише портал NEBRASKA TODAY.

«Експерименти на тваринах показали, що вона також викликала захист і від вірусу герпесу, який проявляється на геніталіях (ВПГ-2)», — повідомили вчені.

За оцінками фахівців, ВПГ-2 страждають близько 500 млн людей у ​​світі. Інфекція у них часто загострюється у відповідь на стресові ситуації. Крім того, ВПГ-2 може підвищувати ризики розвитку ВІЛ-інфекції, хвороби Альцгеймера та інших форм деменції, а також розсіяного склерозу та інших захворювань.

«Особливість інфекції в тому, що шкірні прояви у вигляді бульбашок і виразок у людини швидко усуваються за допомогою імунної системи, однак інфіковані нервові клітини стають вічним притулком для вірусу», — розповідають вчені.

Щоб вирішити цю проблему, вчені розробили генно-модифіковану форму вірусу, яка запобігала його проникненню в нервову систему.

«Певні мутації були внесені в білок pUL37, який, як показали попередні дослідження, відігравав важливу роль в механізмі просування вірусу по нервових волокнах. Це спрацювало», — йдеться в описі дослідження.

Ефективність розробленої в ході дослідження вакцини виявилася багатообіцяючою. Відповідно до звітів вчених, вакцинація знизила період виділення вірусу з 29 днів до приблизно 13, а також скоротила характерні симптоми.

«Примітно, що кількість антитіл у відповідь на нову вакцину була приблизно втричі вищою, ніж при тестуванні іншої експериментальної вакцини, яка раніше не показала ефекту у людей», — уточнюють автори дослідження.

Зниження періоду виділення вірусу особливо важливо, оскільки навіть без зовнішніх симптомів вірус можна передавати.

«Якщо у людини генітальний герпес, то вона може заразити свого партнера, навіть не знаючи про це», — пояснили автори.

Далі вчені мають намір розпочати розробку цільової вакцини саме проти ВПГ-2, яка, як очікується, повинна бути ще більш ефективною.

Раніше повідомлялося, що вчені пов’язали виникнення хвороби Альцгеймера з вірусом герпесу.