Здоров’я

Вчені пояснили, чому денний сон шкідливий для здоров’я

Науковці кинули виклик поширеній думці про користь сну вдень.

Згідно з дослідженням, денний сон протягом більш ніж години підвищує ризик серцево-судинних захворювань і смерті. Причому це стосується тільки людей, які спали вночі не менше шести годин, інформує Ukr.Media.

«Денний сон поширений у всьому світі і зазвичай вважається здоровою звичкою — пояснив автор дослідження доктор Чже Пан з медичного університету Гуанчжоу в Китаї. — Популярна думка свідчить, що він підвищує продуктивність і протидіє негативним наслідкам недосипу. Наше дослідження кинуло виклик цій поширеній помилці».

Робота, представлена на конгресі Європейського товариства кардіологів ESC Congress 2020, об’єднала більше 20 досліджень про вплив денного сну на здоров’я. Всього вчені включили дані більш ніж про 313 тисяч учасників — 39% з них регулярно спали вдень. Аналіз показав, що сон протягом більш ніж години підвищував ризик смерті від різних причин на 30%, а ймовірність виникнення серцево-судинних захворювань — на 34%. Це стосувалося тільки тих людей, які спали вночі більше шести годин.

За словами авторів дослідження, денний сон будь-якої тривалості підвищував ризик смерті в середньому на 19%. Найбільше страждають від такої звички жінки — в них загроза вище на 22% — і літні люди, у яких ризик підвищується на 17%. Однак, для роботи серця трохи поспати вдень може бути навіть корисно: короткий (менше 60 хвилин) сон не впливав на його здоров’я, а 30-45 хвилин відпочинку, навпаки, покращували стан організму у тих, хто не висипався вночі.

Під час виступу Чже Пан зазначив, що причини, через які денний сон надає такий ефект на організм людини, досі не відомі, а результати попередніх досліджень про його вплив суперечливі. Так, одні показують, що він прискорює запальні процеси в організмі. Інші пов’язують сон з діабетом, ожирінням, депресією, тривогою і високим кров’яним тиском (схожий ефект надає нестача сну, згідно з даними Центру США з контролю і профілактики захворювань). Наприклад, дослідження, опубліковане в журналі Neurology, показало, що у людей, які спали більше дев’яти годин, день, з яких близько півтори години припадало на денний сон, ризик інсульту зростав на 85%.

При цьому дослідження, опубліковане в журналі Heart, свідчить: люди, які спали вдень один або два рази на тиждень, майже вдвічі знижували ризик серцевого нападу або інсульту.

Щоб зрозуміти, як саме денний сон пов’язаний з розвитком серцево-судинних захворювань і смертністю, потрібні додаткові дослідження, які будуть враховувати тривалість сну вночі (вчений називає це серйозним обмеженням попередніх робіт). Проте Чже Пан рекомендує прислухатися до висновків своєї команди і спати не більше години на день.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net