Здоров’я

Вчені пояснили, чому діти так люблять солодощі

Виявляється, дорослі і діти сприймають смак їжі по-різному.

У порівнянні з дорослими, діти і підлітки менш чутливі до солодкого смаку і їм потрібно на 50% більше сахарози в їжі або напої, щоб відчути його солодкість. Такі результати дослідження фахівців з Іллінойського університету в Урбані-Шампейні (США), інформує Ukr.Media.

Через цю різницю в сприйнятті смаку, більшості з нас так подобалися в дитинстві солодощі, причому в необмежених кількостях.

В ході експерименту дітям і дорослим було запропоновано пити підсолоджену воду, а потім сказати, коли кількість розведеного в ній цукру стало достатнім, щоб учасник відчув солодкість.

З’ясувалося, що дорослі можуть відчути солодкий смак, навіть якщо розчинити всього один шматочок цукру (вагою в чотири грами) в семи склянках води. Діти ж починають розрізняти солодкість, тільки якщо зменшити кількість води до п’яти склянок.

Логічно, що різна чутливість впливає і на смакові пристрасті. Якщо дорослих влаштовувала солодкість звичайної газованої води — еквівалент 13,5 грамів цукру в 100 мілілітрах води, то дітям цього було мало — вони виявлялися задоволені тільки після збільшення цукру в 1,5 раза, до 20 грамів на 100 мілілітрів води.

Фахівці припустили, що різниця в сприйнятті виникає через зміни з віком анатомії рота і складу слини.

З точки зору біології, це не позбавлено сенсу, оскільки діти знаходяться у фазі постійного активного росту, і їм потрібно більше енергії для його підтримки, ніж дорослій людині, яка при сидячому способі життя росте вже тільки вшир.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net