Men's & Women's

Вчені пояснили, чому представники сильної статі бігають швидше за жінок

Біг є одним з найпопулярніших видів спорту, як у чоловіків, так і в жінок. Однак варто визнати, що чоловіки бігають швидше за жінок.

Ви не замислювалися, чому так відбувається, навіть за умови, що чоловіки і жінки однаково харчуються, тренуються і бігають одну і ту ж дистанцію? Фахівці відзначають, що справа зовсім не у фізичній силі. На здатність швидко бігати впливають гормони і розміри тіла, інформує Ukr.Media.

Гормональний фактор

До того, як у людини починається період статевого дозрівання, тіла хлопчиків і дівчаток практично однакові. Все починає змінюватися, як тільки вони стають підлітками. У хлопців відбувається сплеск тестостерону, і коли вони досягають зрілого віку, у деяких чоловіків може бути у 20 разів більше тестостерону, ніж у жінок.

Цей гормон відповідає за ріст нових кров’яних клітин в організмі і допомагає кісткам і м’язам бути сильними. Оскільки в організмі жінки виробляється менше тестостерону, їх м’язова маса значно менше. До того ж у представниць прекрасної статі більше виробляється естрогену, ніж у чоловіків, через що у них більший відсоток жиру, що істотно знижує їх швидкість під час бігу.

Параметри тіла

Так, це відіграє вирішальну роль, коли мова йде про швидкість під час бігу. Чоловічі ноги мають на 80% більше м’язів у порівнянні з жіночою ніжкою. Додаткові м’язи допомагають чоловікам переміщатися набагато швидше. Крім того жіночі легені і серце можуть перекачувати менше кисню у порівнянні з чоловічим організмом. Такий фактор, як і попередній, має велике значення в питанні швидкості бігу.

Як це проявляється в інших видах спорту?

Успіх у спорті не завжди залежить тільки від швидкості. Завойовувати медалі та досягати високих результатів жінкам допомагають: рівновага, гнучкість м’язів і сухожиль, а також безліч інших факторів.

Тож якщо не в бігу, то точно в інших видах спорту жінки можуть мати гарні результати.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net