Прогрес

Вчені пояснили причину одного з найбільш масових вимирань

Британські вчені з’ясували, що стало причиною девонського вимирання, що сталося 359 млн років тому. Про це йдеться в статті, оприлюдненій на сайті Science Advances.

Стверджується, що найімовірнішою причиною одного з наймасштабніших вимирань життя в історії планети був вплив ультрафіолету. Радіація погубила більшу частину живих істот девонського періоду в зв’язку з виснаженням озонового шару, викликаного глобальним потеплінням — частиною природного циклу Землі.

Дослідники знайшли зразки скам’янілих рослин, імовірно, девонського періоду на сході Гренландії і в Андах на території Болівії. З них вдалося виділити спори древніх рослин, які відрізнялися незвичайною формою, особливо формою їх шипів.

На думку вчених, неправильна форма спор утворилася через пошкодження їх ДНК під впливом ультрафіолету. Також у багатьох із зразків спор виявили пігментацію, яка виробилася в якості захисного механізму від підвищеного рівня ультрафіолетового випромінювання.

Випромінювання стало згубним для флори і фауни на суші і в мілководді. Деяким рослинам вдалося вижити, але лісова екосистема була підірвана. Вимирання торкнулося чотириногих і домінуючої групи риб плакодермів, останніх змінили акули і кісткові риби, яким вдалося вижити і зберегти домінуючі позиції серед риб в нинішніх екосистемах.

Вчені наголошують, що при різкому потеплінні на планеті озоновий шар природним чином руйнується, з чого виникає «неминучий висновок» про необхідність усвідомлення того, що подібні випадки можуть повторитися.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net