Прогрес

Вчені пояснили, як легко знайти загублену річ у безладді

Простий експеримент показав, як багато функцій виконує наш мозок.

Будь-хто, хто коли-небудь намагався знайти щось в поспіху, знає, наскільки корисно думати про колір, розмір і форму втраченого предмета. Але дивно, що наш мозок намагається згадати й інші характеристики об’єкту, виявили дослідники з Університету Джонса Хопкінса, інформує Ukr.Media.

Це вдалося з’ясувати в ході експерименту з добровольцями. Коли учасників просили визначити, де знаходяться повсякденні предмети в безладі, вони виявляли їх приблизно на 20% швидше, якщо могли враховувати приховані фізичні ознаки, такі як твердість або м’якість предмету.

Простий експеримент показав, як багато функцій виконує наш мозок. Іноді ми навіть не замислюємося про ті речі, які він аналізує, — говорять дослідники.

Майже всі попередні дослідження в цій області були зосереджені на безлічі візуальних властивостях, які можуть полегшити пошук, але вчені виявили: те, що ви знаєте про об’єкти, може бути настільки ж важливим, як і те, що ви насправді бачите.

Іншими словами, якщо ми будемо думати не лише про візуальні, а й про фізичні властивості предмету, ми допоможемо мозку швидше згадати, куди ми поклали предмети.

Вчені дослідили, як інтуїтивне розуміння фізичних властивостей і динаміки впливає на те, як ми сприймаємо об’єкти в повсякденному житті. Також фахівці спостерігали за тим, як люди зосереджуються на речах, які їм потрібно знайти.

Наприклад, люди знають, що яйця легкі і крихкі, а консервовані продукти важкі і міцні. Коли ви складаєте ці речі в продуктовому магазині, то, швидше за все, ви покладете важкі банки на дно пакету, а тендітні яйця зверху.

Але якщо ви не можете побачити крихкість або тяжкість, ви просто внутрішньо знаєте це, чи допоможе це знання вам у пошуку речей? Таким питанням задалися автори роботи.

Щоб отримати відповідь, вчені провели серію візуальних пошукових експериментів, в яких людей просили знайти повсякденні об’єкти серед безладу. Частина предметів була значно важча за інші.

У ході експерименту з’ясувалося, що учасники неявно використовували логічний ланцюжок, що важкі предмети можуть знаходитися нижче легших. Коли пізніше в них запитали, як вони про це здогадалися, всі учасники експерименту підтвердили, що це сталося спонтанно.

У другій частині експерименту ми вже попросили учасників думати не лише про те, як виглядають загублені предмети, але і які вони за фізичними характеристиками. Це допомогло людям швидше відшукати предмети в безладді, — підсумували вчені.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net