Прогрес

Вчені: Провітрювання приміщень не допомагає усунути забруднення повітря в кімнатах

Герметичність, з якою будують будинки в сучасності, негативно впливає на якість повітря.

Провітрювання приміщень не допомагає усунути забруднення повітря в кімнатах. Такий висновок зробили вчені з Торонтського університету в ході нового дослідження, інформує Ukr.Media.

Зокрема, дослідники з’ясували, що навіть у ході інтенсивного провітрювання пил і всі шкідливі мікрочастинки, які в ньому містяться, не вилетять з вікна разом з потоком повітря, а тільки осядуть на стінах і меблях, потім знову піднімуться в повітря. У зв’язку з цим провітрювання дає лише короткочасний ефект.

У ході експериментів експерти відібрали 19 найбільш поширених в будинках летючих хімічних речовин, які становлять загрозу для здоров’я. Це, наприклад, карбонові кислоти, які утворюються в повітрі при приготуванні їжі, або октанова кислота (вона є в молоці і пальмовій олії).

Випробовувані під час дослідження займалися звичайною домашньою роботою (від прання до готування). Після цього вчені провели заміри повітря, потім провітрювали кімнати протягом півгодини, провівши далі повторні вимірювання.

Виявилося, що навіть тривале провітрювання не допомагало очистити повітря, а рівень шкідливих речовин швидко сягав тієї ж позначки, яка була до провітрювання.

Експерти порадили ще на стадії будівництва передбачати механічні системи вентиляції. Ще один вихід — провітрювати кімнати як можна частіше.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net