Соціум

Вчені: Ранній карантин міг би врятувати життя 50 тисяч американців

Якби влада США ввела соціальне дистанціювання на два тижні раніше, це врятувало б безліч життів, кажуть вчені.

Раннє введення карантину в США могло запобігти близько 54 тисячам смертей від коронавірусу. Про це свідчить дослідження вчених з Колумбійського університету, опубліковане на medRxiv.

З середини березня в США почали вживати заходів боротьби з поширенням COVID-19, але їх ефективність була менш вираженою, ніж в інших країнах.

Дослідники створили модель, що ілюструє, наскільки скорочення контактів між людьми, що почалося в середині березня, сповільнило передачу вірусу. Вчені також показали, як могла б розвиватися ситуація, якщо б такі заходи були прийняті владою на один або два тижні раніше, і оцінили ступінь поширення інфекції і число смертей до 3 травня. За основу були взяті дані декількох великих мегаполісів, включаючи Нью-Йорк і Лос-Анджелес.

«Моделювання показує, що якби такі ж заходи контролю були реалізовані раніше всього лише на один-два тижня, то можна було б запобігти значній кількості випадків зараження і смерті», — сказано в роботі.

Згідно з результатами моделювання, заходи, прийняті на тиждень раніше, могли б скоротити число заражених в США майже на 704 тисячі осіб (61,6%) і померлих — майже на 36 тисяч (55%). А якби заходи соціального дистанціювання були введені на два тижні раніше, то, ймовірно, вдалося б уникнути близько 960 тисяч випадків інфікування COVID-19 (84%) і майже 54 тисячі загиблих (82,7%).

«Таке різке скорочення захворюваності і смертності за рахунок своєчасного застосування заходів контролю підкреслює гостру необхідність рішучого і швидкого реагування на пандемію COVID-19», — підсумували вчені.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net