Прогрес

Вчені розгадали ще одну загадку нашої еволюції

Виявляється, процеси, які протікали між появою простих бактеріальних клітин і складних еукаріотів, відбувалися дещо в іншому порядку, ніж завжди вважали вчені. Про це пише lenta.ua.

Автори нової наукової роботи вирішили, що перша клітина, що отримала мітохондрій, вже мала структуру і функції складної еукаріотичної клітини. До цих пір вважалося, що поява всередині клітин мітохондрій стало фактором зростання складності живих організмів. Розібратися в тонкощах еволюційного процесу допомогли такі методи, як аналіз геномів існуючих видів і реконструкція процесу ускладнення ДНК.

«Прокаріоти ставали складніші в результаті мутацій, горизонтального перенесення генів і дуплікації генетичного матеріалу. Один тільки останній фактор збільшив геном прокаріотів удвічі. З’явилися цілі нові сімейства генів, внутрішньоклітинні бульбашки, цитоскелет та інші структури, характерні для складних клітин», — розповідають співробітники Утрехтського університету (Нідерланди), які проводили дослідження спільно з колегами з Інституту біомедичних досліджень у Барселоні (Іспанія).

Ускладнення прокаріотів сталося не після отримання мітохондрій, а до цього. Вчені вважають, що саме складна клітинна структура дозволила прокаріотам поглинути альфапротеобактерій і зробити їх симбіонтами, які пізніше стали мітохондріями.

Днями ми повідомляли, що в метеориті, який впав, знайшли сліди позаземного життя. Ще вони з’ясували, що температура тіла людини знизилася в усьому світі.