Прогрес

Вчені: Розпорошення діоксиду сірки в атмосфері допоможе впоратися з глобальним потеплінням

Це частина комплексного підходу. Головна ж задача — скорочення викидів.

Реалістична модель підтвердила життєздатність більш ранніх абстрактних побудов і навіть поліпшила прогноз результатів застосування таких методів, інформує Ukr.Media.

Розрахунки дослідників з Університетського коледжу Лондона вважають, що за допомогою аерозольної геоінженерії стратосфери, навіть при використанні найменш «тонко настроєних» методів, можна уповільнити зміну клімату. Їх модель показує, що результат знизить багато важливих кліматичних небезпек без погіршення ситуації у якому-небудь регіоні. Статтю про це автори опублікували у виданні Environmental Research Letters.

Вчені створили складну імітацію геоінженерії стратосферного аерозолю для оцінки того, чи може цей підхід компенсувати або погіршити наслідки зміни клімату у всьому світі. Також вони перевірили, як ці ефекти будуть відрізнятися при різних температурних сценаріях.

Команда виявила, що уповільнення потепління наполовину шляхом додавання аерозолів у стратосферу може пом’якшити важливі кліматичні загрози майже у всіх регіонах. При цьому витрати, за їхніми словами, мінімальні: негативні наслідки зміни клімату проявляться тільки на дуже невеликій частині суші.

Провідний автор роботи, професор Пітер Ірвін, пояснив, що більшість досліджень зосереджено на сценарії, в якому сонячна геоінженерія компенсує всі майбутні потепління. На думку авторів, це надлишково і призводить до того, що, як показують дані моделі, в деяких випадках близько 9% території суші можуть постраждати від посилення наслідків змін клімату.

Якщо замість цього компенсувати потепління тільки наполовину, така геоінженерія може полегшити кліматичні зміни, посиливши наслідки лише на 1,3% площі суші.

Команда використовувала дані з великого геоінженерного дослідження, в якому використовувалася складна кліматохімічна модель реакції клімату на гіпотетичне розгортання стратосферної аерозольної геоінженерії. В цьому модельному дослідженні діоксид сірки був випущений в різних широтах тропіків, щоб створити такий шар аерозолів, які зможуть підтримувати температуру стійкою в умовах екстремального глобального потепління.

Дослідники зосередилися на зміни середньої та екстремальної температур, зміни в наявності води і в екстремальних опадах — тобто змінних, які визначають ключові кліматичні ризики.

Автори відзначають, що цей підхід не вирішить основну проблему, породжену викидами парникових газів: він може розглядатися як частина комплексного підходу. Скорочення викидів — головна задача при вирішенні проблеми зміни клімату.

У минулому році аналогічні дані вдалося отримати за «пристрілковому моделюванні», де в якості змінної задавалося «включення» і «вимикання» Сонця. Справжнє дослідження відповідало на найважливіше питання: чи витримають результати більш реалістичне моделювання з використанням розпилення діоксиду сірки, найпростішого відомого методу сонячної геоінженерії.

Попередня робота передбачала, що стратосферна аерозольна геоінженерія може призвести до значного ослаблення мусонів і посилення посухи. Однак, автори виявили, що в тих регіонах, де «уполовинене» з допомогою стратосферної аерозольній геоінженерії потепління посилило зміни, воно збільшило доступність води, а не зменшило її. Це свідчить про те, що побоювання з приводу того, що геоінженерія стратосферних аерозолів може призвести до аридизації і посухи, можуть бути недоречні.

«Наші результати показують, що при використанні в правильній дозі і разом зі скороченням викидів парникових газів геоінженерія стратосферного аерозолю можливо корисна для управління впливами зміни клімату. Проте все ще існує багато невизначеностей щодо потенційних ефектів геоінженерії стратосферного аерозолю і необхідні більш детальні дослідження, щоб зрозуміти, чи є ця ідея дійсно життєздатною», — пояснює доктор Ірвін.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net