Прогрес

Вчені розповіли, на якій дієті сиділи люди кам’яного віку

Як харчувалися люди кам’яного віку.

Велика кількість наскельних малюнків, де древні люди зображені під час полювання на тварин, змусило багатьох повірити, що в кам’яному столітті люди харчувалися виключно м’ясною їжею.

Однак, як показали численні артефакти, знайдені під час розкопок, дане припущення не зовсім вірне. Природно, їжа тваринного походження займала основне місце в раціоні стародавніх людей. Однак при цьому не виключалося і вживання рослин, багатих крохмалем. На думку вчених, саме ці рослини допомагали вижити людині в розпал останнього льодовикового періоду, інформує Ukr.Media.

Дослідження останків неандертальців, знайдених в печерах Іраку і Бельгії, показало, що давня людина ще 40 000 років тому активно вживала у їжу бульби латаття і зерна трав, аналогічні сучасним злаковим культурам. Зростання мозку і наявність енергії у стародавніх людей, за даними дослідників, забезпечували продукти, багаті крохмалем — джерелом глюкози.

Так само древні люди, для виключення отруєння деякими видами рослин, навчилися готувати їх на багатті. Виявлені докази, що підтверджують, приготування їжі із застосуванням води. Дослідження останків неандертальців показало, що їх їжа була досить різноманітна, і не могла стати причиною їх вимирання, як вважалося раніше.

За даними інших дослідників, давні люди на території Південної Африки використовували вогонь для приготування їжі понад 100 000 років тому. Льодовиковий період, що охопив велику частину Північної Європи, змусив людину використовувати нові технології: з великих шматків каменю виготовлялись інструменти, що дозволяють не тільки полювати, а й подрібнювати їжу. Це призвело до виготовлення пристосувань для подрібнення зерен. За даними досліджень, мисливці-збирачі активно вживали для приготування їжі борошно з жолудів, а так же дикий овес і бобові.

Сьогодні існують прихильники здорового способу життя, які пропагують палео-дієту мисливців-збирачів. З їх меню виключаються злакові культури, обмежується вживання вуглеводів, але при цьому пріоритет віддається м’ясу і горіхам.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net