Прогрес

Вчені розповіли про особливість коронавірусу

SARS-CoV-2 ідаельно пристосований для життя в людському організмі, а також має дивну здатність надзвичайно міцно зв’язуватися з клітинами людини.

Вчені здивовані надзвичайно високою здатністю SARS-CoV-2 зв’язуватися з рецепторами людини. Про дивну особливість нового коронавірусу заявили австралійські вчені, повідомляє Daily Mail.

Відзначається, що фахівці провели дослідження, в рамках якого вивчали стійкість живих організмів до інфекції. Вони нагадали, що коронавірус зв’язується з рецептором ACE2 за допомогою гострого білка — і чим міцніше він може приєднатися, тим менша ймовірність його зникнення з організму.

З’ясувалося, що SARS-CoV-2 найлегше адаптувався до клітин саме людини, а не інших видів. Зокрема, навіть штам, поширений у кажанів, виявився далеко не так добре пристосований до свого носія. Крім того, фахівці не змогли знайти вид, у якого коронавірус отримав би таке ж поширення, як у людей.

«Цей новий вірус має надзвичайно високий рівень зв’язування з людськими рецепторами, що вкрай дивно», — сказав професор Університету Флиндерса Микола Петровські.

Він зазначив, що віруси, як правило, краще пристосовуються при зараженні нових видів, але збудник COVID-19 «повністю оптимізувався з першого дня без необхідності змінюватися».

Нагадаємо, вчені записали «звучання» коронавірусу. Природні вібрації, створювані амінокислотами, перетворили у звуки, внаслідок чого з’явилася приємна заспокійлива композиція.

Раніше повідомлялося, що вчені розробили антитіла, що нейтралізують коронавірус.