Прогрес

Вчені розповіли про раціон людей, які жили на Землі 170 тисяч років тому

Вчені натрапили на артефакти, які представляють особливу цінність в розумінні щоденного побуту перших людей.

Жителі печери Бордер, розташованої в горі Лебомбо на кордоні Квазулу-Натал (ПАР) і Есватіні, 170 тисяч років тому готували рослини, які вміщували крохмаль. До такого висновку прийшли вчені з Інституту еволюційних досліджень Вітса, інформує Ukr.Media.

Розкопки в регіоні велися з 2015 року. В ході роботи археологи виявили 55 обвуглених коренеплодів рослини виду Гіпоксіс. За словами вчених, в їжу вживалися кореневища з білою м’якоттю тонколистої Гіпоксіс ангустифолія, оскільки вони більш приємні на смак, ніж гірка помаранчева м’якуш більш відомих лікарських видів цієї рослини, які також неправильно називають африканською картоплею.

«Це відкриття набагато старше, ніж всі попередні подібні знахідки, і воно дозволяє краще зрозуміти щоденний побут перших людей в південній частині Африки. Крім того, ми встановили, що вони ділилися їжею з одноплемінниками та використовували дерев’яні палички для здобування рослин із землі», — розповіли археологи.

Кореневища Гіпоксісу поживні та багаті вуглеводами. Їх енергетична цінність становить приблизно 500 кДж/100 грам. Плоди можна їсти як в сирому вигляді, так і приготовленому. Вони містять велику кількість крохмалю і могли бути ідеальною основною рослинною їжею, заявили вчені. Крім того, було встановлено, що для отримання коренеплодів з землі люди використовували дерев’яні палички. Один з таких інструментів також був знайдений в печері, а його вік становить 40 000 років.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net