Здоров’я

Вчені розрахували ризик заразитися COVID-19 в поїзді

Вчені підрахували ризик заразитися коронавірусом у поїзді, грунтуючись на даних про швидкісні поїзди у Китаї. Відповідне дослідження провели вчені з Університету Саутгемптона, результати опубліковані в журналі Clinical Infectious Diseases.

Підсумки дослідження свідчать, що в поїзді з сидячими місцями в межах трьох рядів (по ширині) і п’яти (по довжині) ризик заразитися від хворого на COVID-19 коливається від нуля до 10%.

Зокрема, для вивчення був взятий період з 19 грудня 2019 року по 6 березня 2020 року. У базу даних включені 2334 пацієнти і 72 093 тих, хто був з ними в близькому контакті у вагонах (на відстані, максимум, трьох рядів крісел). Час спільної подорожі був від десятки хвилин до 8 год.

Найвищий ризик — 3,5% — був у тих, хто сидів поруч із хворим. Шанс зловити вірус у тих, хто сидів у тому ж ряду, але не поруч, був на рівні 1,5%. З кожною годиною подорожі недалеко від хворого ймовірність заразитися підвищувалася на 0,15%, а якщо пасажир сидів поруч з пацієнтом, — на 1,3%. При цьому для тих, хто сів на місце хворого, який вийшов, ризик заразитися був невисоким — лише 0,075%.

За результатами дослідження автори рекомендують в одному ряду швидкісних поїздів (з закритими вікнами) залишати між пасажирами, щонайменше, два порожніх місця і, по можливості, скоротити загальний час поїздки до трьох годин.

Нагадаємо, що раніше в Швейцарії назвали головні джерела поширення коронавірусу. Усередині сім’ї заразилися лише 12% людей, а від медперсоналу — максимум 8%. Епіцентрами епідемії в країні стали нічні клуби.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net