Прогрес

Вчені розробили метод спілкування з пацієнтами, у яких відсутня можливість до самостійної психічної діяльності

Вчені застосовують нову технологію для спілкування з людьми у вегетативному стані і пацієнтами з важкими травмами мозку.

В Університеті Західного Онтаріо в Канаді вчені розробили дієвий спосіб «читання думок» пацієнтів, які перебувають у вегетативному стані. Про це повідомляє NewScientist.

Вчений Адріан Оуен знайшов спосіб спілкування з пацієнтами, у яких відсутня можливість до самостійної психічної діяльності. Виявилося, що деякі з людей у ​​вегетативному стані можуть відповідати на питання, спрямовуючи свої думки у відповідь на інструкції лікаря.

Для такого «читання думок» використовується функціональна спектроскопія ближнього інфрачервоного діапазону. Устаткування легко встановлюється і працює безпосередньо біля пацієнта.

Так пацієнти можуть відповідати «так» чи «ні» на поставлені запитання або розповісти про умови свого життя. Наприклад, якщо хворого просять уявити, як він грає в теніс, то у нього задіюється ділянка його мозку, що відповідає за рух. Ця ділянка світиться на спеціальному екрані.

Оуен перевіряв свій апарат на пацієнтах в реанімації після важкої травми мозку. Він питав, чи хочуть вони припинити лікування у випадку, якщо їх чекає параліч і неможливість говорити. Позитивно відповіли трохи більше чверті пацієнтів.

Відзначається, що метод дає можливість прогнозувати стан хворого. Так, у людей у ​​вегетативному стані, що реагують на інструкції при скануванні мозку, більша ймовірність одужати.

Раніше повідомлялося, що був виявлений зв’язок між денним сном і захворюваннями серця. Також ми писали про те, що медики знайшли зв’язок між рівнем тестостерону та раком.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net