Здоров’я

Вчені розробили новий «п’ятихвилинний» тест на COVID-19

Вчені з Оксфордського університету розробили новий діагностичний тест, який за мазком з ротоглотки менш ніж за п’ять хвилин з високою точністю діагностує SARS-CoV-2 і чітко ідентифікує інші поширені респіраторні патогени, включаючи сезонні коронавіруси та грип. Про це пише University of Oxford.

Повідомляється, щоб відрізнити SARS-CoV-2 від інших поширених респіраторних інфекцій, вчені в створенні тесту використовували нейронну мережу для класифікації мікроскопічних зображень окремих частинок різних вірусів.

«На відміну від інших технологій, які виявляють антитіла, вимагають дорогої і трудомісткої підготовки зразків, наш метод швидко виявляє інтактні вірусні частинки, роблячи тест простим, швидким і економічним», — заявив співавтор дослідження Ахіллес Капанідіс.

На думку авторів, корисним такий тест стане в майбутні зимові місяці, коли непередбачувані ефекти можуть продемонструвати циркуляції SARS-CoV-2 з іншими респіраторними сезонними захворюваннями.

«Новий тест вирішує цю проблему, оскільки може надійно розрізняти різні віруси в зразках хворих», — підкреслює Капанідіс.

Повідомляється, що дослідний зразок тесту планується підготувати тільки до початку 2021 року.

Нагадаємо, індійські вчені розробили недорогий і швидкий паперовий тест на коронавірус під назвою Feluda.