Прогрес

Вчені спрогнозували розвиток пандемії на п’ять років

Вчені з Прінстонського університету (США) розробили кілька сценаріїв розвитку пандемії коронавірусу на п’ять років вперед. На їхню думку, стримати її може тільки формування колективного імунітету. Результати дослідження опубліковані в журналі Science.

Так, дослідники розглянули різні сценарії — залежно від ефективності і тривалості імунної відповіді на SARS-CoV-2, а також можливої ​​реакції вірусу на вакцини і заходи карантину.

Результати показали, що ключовий фактор у формуванні майбутньої траєкторії глобальної пандемії коронавірусу — сила і стійкість природного і, особливо індукованого вакцинами, імунітету. На думку дослідників, вакцина, що формує сильну і довгострокову імунну відповідь, може істотно обмежити в майбутньому поширення інфекції.

«Велика частина обговорень, пов’язаних з розвитком COVID-19, до цього була зосереджена на наслідках сезонних і нефармацевтичними заходів, таких як носіння масок і фізичне дистанціювання, — наводяться в прес-релізі Прінстонського університету слова першого автора статті Чаді Саад-Роя. — У короткостроковій перспективі і під час активної фази пандемії ці заходи — ключові, що визначають тягар захворювання. Однак, у міру того, як ми дивимося в майбутнє, найважливішим фактором стає імунітет».

Зазначається, що такі фактори, як вік і наявність ускладнюючих хронічних захворювань, також в перспективі не будуть відігравати вирішальну роль, так само як і частота випадків надпоширення.

Вчені наголошують, що поки не знають, якими будуть сила або тривалість природного імунітету до SARS-CoV-2 або потенційної вакцини.

«Найважливіші питання, на які треба знайти відповіді: чи можливе повторне зараження і чи здатна імунна відповідь людини зупинити передачу інфекції іншим. Все це вплине на динаміку майбутніх спалахів», — йдеться в дослідженні.

Якщо імунітет буде в цілому слабким або він буде тільки тимчасово захищати від повторного зараження, то, на думку авторів, в середньостроковій перспективі можна очікувати більших і частих спалахів. Характер імунної відповіді також впливає на клінічні наслідки і кількість важких випадків.

Результати показали, що у всіх сценаріях вакцина, що викликає сильну імунну відповідь, здатна істотно знизити кількість випадків COVID-19 в майбутньому. Автори зазначають, що навіть вакцина, яка забезпечує лише частковий захист, у разі широкого застосування може помітно знизити поширення захворювання.

Раніше у ВООЗ засумнівалися в ефективності вакцини при боротьбі з коронавірусом. Повідомлялося, що пандемія закінчиться тоді, коли людство навчиться жити з новим вірусом, і вакцина в цьому не допоможе.