Здоров’я

Вчені США з’ясували, що найкраще захищає від зараження під час кашлю

Вчені з Національного інституту охорони праці США перевірили ефективність декількох видів засобів захисту від зараження через аерозолі, який розлітається при кашлі. Результати дослідження опубліковані на medRxiv.

Дослідники використовували імітатор аерозолю від кашлю з муляжем голови, щоб відстежити переміщення дрібних частинок (від 0 до 7 мкм) через різні бар’єри для прикриття обличчя. Подивитися на кількість аерозольних часток у шести фракціях, які пройшли через кожен бар’єр і/або повз нього.

Вчені з’ясували, що респіратори типу N95 (клас захисту FFP3) блокують 99% аерозолю, який розлітається під час кашлю — це найкращий захист як для оточуючих хворого, так і для того, щоб убезпечити себе в групі людей, де можуть бути хворі на COVID-19 або будь-яке інше респіраторне захворювання.

Звичайна хірургічна маска заблокувала, приблизно, 59% кашльового аерозолю, тришарова тканинна маска — 51%, бафф з поліестеру — 47% в одному шарі і 60%, коли надітий у два шари. Прозорий щиток для обличчя заблокував тільки 2% аерозолю від кашлю. Тим часом, він забезпечує захист очей і обличчя від великих крапель і бризок.

На частинки аерозолю, розміром більше 50-100 мкм, в першу чергу, діє сила тяжіння — вони швидко падають на землю. Такі частинки звичайно осідають у межах декількох метрів від джерела.

У міру того, як діаметр частинок зменшується з 50 до 5-10 мкм, швидкість осідання швидко зменшується: вони набагато довше залишаються в повітрі і на них сильніше впливають повітряні потоки. Наприклад, частці, розміром 10 мкм, потрібно 5,4 хвилини, щоб осісти на 1 м у нерухомому повітрі, а частці 1 мкм — цілих 8 год. Дрібні частинки легше вдихати, і вони глибше проникають у легені.

Раніше фізики зі США встановили, що саморобні маски практично не поступаються медичним маскам класу N95.